Fecskefészek leves

A legdrágább kínai különlegességeknek nincs színük, szaguk és zamatuk, a fecskefészket és a cápauszonyt érdekes kocsonyás alkatáért eszik, nem az ízéért. Ízét a levestől kölcsönzi, amibe belefőzték.

A kínaiak csak egy dél-ázsiai sarlósfecske-faj, a szalangána fészkeit eszik, melyeket a madarak levegőn megkeményedő nyálukból építenek a barlangok falára. Hosszú bambuszrudakkal verik le, majd kiválogatják az evésre alkalmas friss fészkeket.

Hozzávalók:

  • 10 dkg szárított fecskefészek, egy éjszakára beáztatva 
  • 1,5 l alaplé (sertés, csirke- és marhahúsleves) 
  • 10 dkg főtt csirkehús, darabolva 
  • 1 evőkanál fehér bor 
  • 10 keményre főtt galamb- vagy fürjtojás, héja nélkül 
  • 1 evőkanál kukoricaliszt 1 evőkanál vízben oldva 
  • 0,5 teáskanál só 
  • egy csipet bors 
  • 2 tojásfehérje 
  • 2 evőkanál csíkokra metélt főtt sonka 
  • 2 evőkanál vagdalt petrezselyem

Elkészítése: Távolítsunk el minden esetleges tollpihét a fészekről. Helyezzük egy lábosba, öntsük fel vízzel, hogy ellepje, és forraljuk 15 percig; szűrjük le, öblítsük le, majd áztassuk hideg vízben néhány óra hosszat, ezután újra forraljuk 5 percig. Szűrjük le, majd áztassuk friss vízben egy éjszakát. Másnap, mire vékony, átlátszó szálkákra válik szét, szűrjük le. Tegyük a lábosba az alaplé felével, és forraljuk fel. Fedjük be, és lassú tűzön főzzük 30 percig. Szűrjük le, a főzőlevét öntsük ki.

Forraljuk fel a maradék alaplét, tegyük bele a csirkét, a fecskefészket, a fehér bort és a 10 madártojást. Mihelyt jól forr, adjuk hozzá a feloldott kukoricalisztet, és kevergessük, amíg besűrűsödik. Verjük fel keményre a tojásfehérjét és borítsuk be a levesbe; hintsük tetejére a sonkát és a petrezselymet. Forrón tálaljuk.

Forrás: www.terebess.hu

0 Megjegyzések