Fűszeres-sós setésoldalas

Ha nincs sertésoldalasunk, kicsontozott sertéslapockából vagy szűzpecsenyéből is készithetjük, ugyanolyan izletes lesz.

Hozzávalók:

70 dkg 1 kg húsos sertésoldalas
2 evőkanál kukoricaliszt földimogyró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
1 teáskanál fűszeres só

A pácléhez:

1 teáskanál fűszeres só
fél evőkanál hig szójamártás
1 teáskanál cukor
8-10 fordulat fekete bors a borsdarálóból
2-3 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry

1. kérjük meg a hentest, hogy vágja el az oldalast bordánként, majd 5 cm hosszú darabolja össze. Természetesen otthon is megcsinálhatjuk ugyanezt, ha van egy nehéz konyhai bárdunk, egy tömör fadeszkánk és jó erőben vagyunk. Helyezzük a húst egy tálba.

2. készitsük el a fűszeres sót: tegyük a sót egy szárazra törült wokba, és közepes tűzön kevergetve süssük kb. 4 percig., vagy amíg kissé meg nem szineződik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szecsuani borsol és az ötfűszerkeveréket. Jól keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.

3. készitsük el a páclevet: keverjük a sertésbordához a fűszeres sót, a szójamártást, a cukrot, a bort vagy a sherryt. Forgassuk össze alaposan. Hagyjuk a húst kb. 2 órán át a páclében, és 2-3-szor forgassuk meg a darabokat, hogy a lé jobban átjárja.

4. ha marad a pácléből, öntsük le a húsról. Az oldalasra szórjuk rá a kukoricalisztet, és alaposan keverjük össze, hogy mindenütt befedje.

5. egy wokot vagy mélyserpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Tegyük a sertésbordákat egy nagykéziszűrőbe vagy mély sütőkosárba, és kétszer-háromszor meritsük bele a forró olajba, miközben fapálcikákkal válasszuk szét a darabokat. Süssük 3 percig az oldalast, vagy addig, amíg a darabok fel nem jönnek az olaj tetejére. Vegyük ki, és tegyük félre.

6. melegitsük fel az olajat ugyanarra a hőfokra. Tegyük vissza az oldalast az olajba, és másodszor is süssük kb. 1 percig, vagy amíg ropogós nem lesz és teljesen át nem sül. Vegyük ki, és itassuk le róla az olajat egy konyha papirtötülközőn, majd szedjük át egy előmelegitett tálra.

7. szórjuk meg a fűszeres sóval. Alaposan keverjük meg, és tálaljuk.

Forrás: www.terebess.hu

0 Megjegyzések