Gőzölt pisztráng fekete babbal és fogkagymával

Ha egy hal izének kiemeléséhez több fűszer is szükséges, akkor többnyire erjesztett fekete babbal és fokhagymával gőzölik, majd újhagymával köritik. Igy gőzölve nagyon finom többek között a szvárványos pisztráng és a szürke tengeri pérhal.

Hozzávalók:

2 db (egyenként 35 dkg) megtisztitott pisztráng, fejével együtt
4 vékony szelet hámozott, friss gyömbérgumó
2 evőkanál erjesztett fekete bab, ebből néhány szemet egyben hagyunk, a többit fél teáskanál saohszingi borral megtörjük
4-6 gerezd megtisztitott és finomra vágott fokhagyma
2-3 db újhagyma, apró karikákra vágva
4 evőkanál sűrű szójamártás

1. a halat töröljük szárazra. A hasrüregébe tegyünk 2-2 szelet gyömbért. Helyezzük magasabb peremű tűzálló tálba.

2. a fekete babot és a fokhagymát keverjük össze, majd öntsük a halakra.

3. wokban vagy párolóedényben gőzöljük magas hőfokon 6-8 percig, amíg a hal meg nem fő és a húsa rétegekben könnyen el nem válik.

4. vegyük le a tűzről és az újhagymát szórjuk rá.

5. egy kis serpenyőben hevitsük füstöléig sz olajat. Öntsük rá az újhagymára. A sistergő olajban a hagyma félig megfő, és ez emeli az izét.

6. vegyük ki a halat a wokból vagy a párolóedényből. Adjuk hozzá a szójamártást.

7. tálaláskor kaparjuk félre a haom levő fűszereket, húzzuk le és dobjuk el a legfelső bőrréteget. A fűszerek egy részét és a mártást kanalazzuk vissza a halra, majd tálaljuk.

www.terebess.hu

0 Megjegyzések