Gőzölt tojás hallal

Ez a dél-kínai Guangdong tartomány egyik jellegzetes étele. A már kész fogás a tojás miatt szép sárga színű, amit még ínycsiklandozóbbá tesznek a fehér halszeletek. Ez egy igen könnyen elkészíthető étel, ezért nagy népszerűségnek örvend Dél-Kínában, ahol az emberek nem szeretik a zsíros, olajos ételeket. Ha önök is kevés olajjal főznek, javaslom, hogy próbálják ki ezt a fogást. Itt az idő, hogy előkészítsék a papírt és a tollat.

Hozzávalók:

20 dekagramm filézett hal és
három darab tojás

Fűszerek:

2 gramm só,
0,5 gramm nátrium-glutamát (MSG),
egy kevés mogyoróolaj,
egy szál metélőhagyma,
egy evőkanál kínai szójaszósz,
egy evőkanál szezámolaj,
egy evőkanál kínai rizspálinka,
egy kevés őrölt bors és
egy fél csésze ivóvíz

Először a halat vágjuk fel vékony szeletekre, tegyük egy tálba, sózzuk meg, hintsük meg egy evőkanál kínai rizspálinkával és a mogyoróolajjal, majd kézzel keverjük össze. Öt percig hagyjuk állni, hogy a halszeleteket jól átjárja a só és a rizspálinka. A három tojást törjük egy másik üvegtálba, és egy irányba keverjük, mivel így finomabb lesz a kész étel. Adjuk hozzá a sót és a borsot, keverjük össze, majd öntsük bele a fél csésze ivóvizet, és folytassuk a kevergetést. Erős lángon egy fazékban melegítsünk kevés vizet, és várjunk, amíg felforr. A tojást öntsük egy mélytányérba, majd a tányért tegyük a fazékban, ahol a vízgőzben fog megfőni a tojásos keverék, de mindezt gyenge lángon tegyük fedő alatt, négy percen át. Ez alatt a metélőhagymát vágjuk apróra. Négy perc után vegyük le a fedőt, tegyük bele a halszeleteket és az apróra vágott metélőhagymát, és gőzöljük tovább a tojásos keveréket három percen át gyenge lángon. Arra mindenképp figyeljenek, hogy gyenge lángon főzzék a tojást, különben nem lesz ízletes a kész étel. Egy evőpálcikát is tehetünk a fazék és a fedő közé, hogy több gőz jöhessen ki, ennek köszönhetően a kész étel is szebb színű lesz. További három perc elteltével kész is a tojásos hal. Vegyük ki a tányért a fazékból, öntsünk rá egy evőkanál kínai szójaszószt és szezámolajat, ezektől étvágyterjesztőbb lesz a fogás.

Forrás: www.terebess.hu

0 Megjegyzések