Savanyú káposzta pekingi módra

Hideg vegyes ízelítőként, salátaként vagy köretként felszolgálva ez a fogás hűtőben akár két hétig is eltartható. A szecsuáni borsszemeket viszont ne együk meg!

Hozzávalók:

  • 90 dkg fehér káposzta négyfelé vágva, torzsája nélkül
  • 2 evőkanál só
  • 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó selyemszálakra vágva
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 3 szárított, kicsumázott és feldarabolt piros csilipaprika
  • 1 teáskanál szecsuáni bors
  • 5 evőkanál rizsecet

Elkészítése: Vágjuk késsel vagy robotgéppel minél finomabb metéltre a káposztát. Tegyük egy nagy keverőtálba. Hintsük meg sóval és keverjük össze. Szoba hőmérsékleten hagyjuk 2-3 órát állni. Mennyisége a vízveszteség miatt csökken majd. Nyomkodjuk ki belőle a vizet, de hagyjuk nedvesen. Tegyük át egy tiszta tálba. A tál közepén a káposzta tetejére tegyük rá egy csokorban a gyömbért. Óvatosan hintsük meg cukorral, vigyázzunk, hogy a gyömbérre ne jusson. Erős tűzön hevítsük az olajat és a szezámolajat füstölésig egy kis serpenyőben. Húzzuk le a tűzről, és tegyük bele a csilit és a borsot. Öntsük ezt a keveréket először a gyömbérre, majd a tálban levő káposztára. A sistergő olaj félig átsüti a gyömbért, és kiemeli az ízét. Ha szűrőn keresztül öntjük, nem kerül bele az amúgy is ehetetlen szecsuani bors. Adjuk hozzá az ecetet és jól keverjük össze. 

Tálalás előtt hagyjuk szoba hőmérsékleten 2-3 órát állni.

Forrás: terebess.hu

0 Megjegyzések