Cápauszony leves

Hozzávalók:
  • 20 dkg szárított cápauszony, előre beáztatva 
  • 1,5 l alaplé 
  • 2 zöldhagyma 
  • 3 szelet gyömbérgyökér 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 20 dkg csirke- vagy sertéshús, csíkokra vágva 
  • 0,5 csésze bambuszrügy, csíkokra vágva 
  • 0,5 csésze gomba, csíkokra vágva 
  • 0,5 csésze főtt sonka, csíkokra vágva 
  • 1 evőkanál fehér bor 
  • 2 evőkanál szójaszósz 
  • 1 evőkanál vörös borecet 
  • 0,5 teáskanál cukor 
  • 0,5 teáskanál só 
  • 3 evőkanál kukoricaliszt 3 evőkanál vízben oldva

A kínai fűszereseknél kapható szárított cápauszonyt nemcsak durva bőrétől fosztották már meg, hanem több napos főzési és tisztítási eljárásnak is alávetették. A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét ("fésűuszony").


Elkészítése: Folyó víz alatt áztassuk a cápauszonyt 10 percig, szűrjük le. Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért. Forraljuk fel, fedjük be és főzzük 15 percig. Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét.

Forrósítsuk meg az olajat egy wokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét. Forraljuk fel. Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besűrűsödik. Forrón tálaljuk.

Forrás: www.terebess.hu

0 Megjegyzések