Ed,Edd,Eddy

ED,EDD ÉS EDDY

Az Ed, Edd és Eddy (eredeti cím: Ed, Edd n Eddy) amerikaikanadai televíziós rajzfilmsorozat,


Eredetileg négy évadot terveztek, de már az első is rajongók millióit szerezte meg. Összesen hat évad készült el, valamint egy film, az Ed, Edd és Eddy: A nagy mozidélután. A sorozatnak született valentin-napi, halloween-i, és karácsonyi különkiadása is.

A történet három serdülő srácon alapul, Eden, Edden (akit később „Dupla Dé”-nek szólítanak a többiek) és Eddyn (ismertebb nevükön: „Az Ed-fiúk”), akik a külvárosi környékükön, a Hamvas Patakban (Peach Creek Estates) élnek. A kapzsi Eddy a legkülönfélébb ötletekkel áll elő, hogy a környék többi gyerekétől pénzt csaljon ki, hogy két cimborájával tudjanak venni a pénzen cukigumit (eredeti neve az angolszász országokban létező édesség a „jawbreaker” – állkapocstörő) Eddy tervei rendszerint kudarcba fulladnak, ami nem meglepő, ha az otthoni kartondobozokból tákol össze pl. egy várost. A részekben soha nem hagyják el a környéket, valamint felnőttek sem jelennek meg. Igaz, néhány részben látszanak az Ed-ek szüleinek karjai, de több soha.
Szereplők

Ed
Ed a három fiú közül a legnagyobb, szellemiek terén viszont finoman szólva sem tartozik az élvonalba. Ápolatlan és rendetlen, amivel az őrületbe kergeti a tisztaságmániás Dupla D-t. Jellemző rá, hogy akkor és úgy rúgja fel a fizika törvényeit, amikor és ahogy akarja. Rengeteg alkalommal emelget házakat, megeszi egyben a televíziót, de megesett, hogy Eddy hajszálait pörgette meg úgy, hogy helikopterként a levegőbe szállt. A mozifilmben is látható volt ez a jelenség, mikor négy napraforgóhoz kötözte magát, és így emelkedett fel. Kedvenc szórakozása, hogy különféle sci-fiket és szörnyes filmeket néz és ugyanilyen témájú képregényeket olvas, melyeket kívülről tud. Gyűjtőszenvedélye is van. Félelmetes mennyiséget tud enni (a brokkoli kivételével bármilyen ételt, berendezési tárgyat), és rejtélyes módon rajong a tyúkokért és a szaftért. Rendkívül jólelkű, imádnivaló és néha, villanásnyi időre megdöbbentően értelmes dolgokat tud mondani. Retteg húgától, Sáritól, aki folyton azzal fenyegeti, hogy beárulja a szüleinél. Az egyik részben egy focimeccsen kiderül, hogy zseniálisan szerepel, ezért ő lesz a Peach Creek-i Pancserek kabalapitéje.

Dupla D (Edd)
A trió (és az egész Zsákutca) legokosabb és legpedánsabb tagja. Afféle szobakukac értelmiségi: hangyafarmja, mikroszkópja, temérdek könyve, koponyája és minilaborja mellett tölti szívesen az életét. Mindenben Ed ellentéte, többek között tisztaságmániája és igen csekély testi ereje miatt. Sapkáját egy kidobós-játékban szerzett sérülés miatt sohasem veszi le. Eddy néha zoknifejnek szólítja. A szülei cédulákkal kommunikálnak vele. Rendkívül kreatív srác: ő találja ki és alkotja meg az Edek különféle gépezeteit. Még álmában is hasznát veszik (Eddy-nek alvás közben tervezett egy hidat), de az is megesik, hogy rohanás közben elgondolkozik, összeszed pár kukafedőt, és egy deszkát, majd 2 perc múlva már egy lánctalpas robogóval zúg el barátai mellett. Lelkiismeretes is: egy fűszálat sem képes eltaposni anélkül, hogy megsiratná. Ő költözött a Zsákutcába az Edek közül a legkésőbb.

Eddy
Az apró termetű Eddy a csapat vezetője. Öntelt, rafinált és rendkívül pénzéhes alak, azonban a rajzfilmben sosem látott bátyján kívül igazából semmilyen menő dolgot nem tud felmutatni. Általában ő terveli ki a pénzszerzési akciókat. Minden álma, hogy dúsgazdag lehessen. Gyakran barátaira sincs tekintettel, ha pénzről vagy cukigumiról van szó.

Sapi (Kevin)
Sapi a környék rettegett fenegyereke, Eddy legfőbb ellenfele. Leggyakrabban kerékpározni láthatjuk, fején folyton a névadó piros baseball-sapka. Ritkán dől be az Edek átveréseinek, sőt gyakran ő buktatja le őket. Nemegyszer elpáholja a csínytevőket, akiket lenéz és sokszor kigúnyol. Apja a cukigumigyárban dolgozik, ezért időközönként cukigumit osztogat, amiket a garázsában tartogat. Eddy az egyik részben, mikor a tóparton meg akarja szerezni a helyét Kevinnek nevezi Sapi helyett.

Rudi (Rolf)
Rudi külföldi, ami meglátszik szokásain és akcentusán. Eredetileg csak nyaralni jött nagyszüleihez a Zsákutcába. Az otthonáról szóló történeteiből egy elég irreális (valószínűleg germán) ország képe rajzolódik ki, furcsábbnál furcsább szokásokkal. Ilyen a Tengeri uborka ünnepe, dédszülei tiszteletére tartott ünnepek, és bármely hagyományának megsértése következtében az illetővel párbajt (ahogyan ő mondja bajpárt) vív, mely egy Rudi által ásott veremre döntött fa törzsén történik (a fegyver a hal). Miután Rudi helyreállítja becsületét, kibékül az illetővel, majd egy vödörnyi angolnát öntenek nadrágjukba. A hátsó kertben gazdasági udvart rendezett be, ahol egész nap keményen dolgozik: tyúkokatnyulakatdisznókattehenet és kecskét tart, illetve különféle zöldségeket termeszt. A kis gazdaság legfontosabb állata Viktor, a kecske. Rudi magas, jóindulatú, de rendkívül félelmetessé tud válni, ha megharagszik. Jó barátja Sapi.

Szöszi (Nazz)
Szöszi a Zsákutca szőke csinibabája; minden fiú menthetetlenül bele van habarodva, de talán Sapi áll hozzá a legközelebb. Aerobikozni és bulizni szeret, illetve szurkolni is szokott és gyerekekre vigyázni.

Sári (Sarah)
Sári Ed húga. Sárira a hirtelen és hatalmas agresszió jellemző. Néha szinte félelmetes. Van, amikor érzékeny művészként viselkedik, máskor oroszlánként. Ed láttára általában felmegy benne a pumpa. Legjobb barátja Jaki, akivel mindig együtt lófrálnak. Balettórákra jár, királynőnek érzi magát. Be szokta árulni Edet minden apró-cseprő ügyért. Naplót vezet. Különös érzelmeket táplál Dupla D iránt - nevezhetjük szerelemnek.

Jaki (Jimmy)
Jaki egy vékony hangú, fogszabályzós kisfiú. Érzékeny, gyáva, gyenge, lányos, naiv, ezért Edék csínyeinek állandó célpontja. Védelmet egyedül az oroszlántermészetű Sári biztosít neki, akivel idejének nagy részét tölti, miközben lányos játékokat játszanak. Jaki egyébiránt igazi művészlélek: ügyesen fest és remek táncos.

Köbjani (Jonny 2X4)
Óriási fejű, nagy fantáziájú gyerek. Képzeletbeli barátja Deszka (bár néha az Edeknek és a zsákutca többi lakójának úgy tűnik, mintha nagyon ügyes trükkökkel hamis érzéseket adna deszkának, vagy azt gondolja, deszka élethű viselkedése egy paranormális jelenség). Általában bedől az Edeknek. Sokszor dúdolgat magában. Délutánonként alszik (Dupla D: "Biztosan három óra. Köbjani háromkor aludni szokott."), vagy sakkozik Deszkával. Egyszer gyógyfürdőt alakítottak ki a házában az Edek, máskor meg a hálószoba falában tűntek fel, mikor egy igencsak furcsa történet után kiderült, hogy a Dinnye lányok elől bújtak el. Néha a feje beszorul két faág közé. Karácsonykor jégkastélyt csinál a házából, s megharapja az ártatlan emberek orrát. Eddy néha "Köbjani fiam"-nak szólítja.

Deszka (Plank)
Látszólag csak egy fadarab, de valójában a Zsákutca egyik legagyafúrtabb és legerősebb lakója. Köbjani állandó társa. Kérdés, hogyan keletkezett a barátság. Deszka nagyon ellenségesnek tűnik az Edekkel szemben, és azok nekik köszönhetik a rémhullámvasút élményét. Egyszer Deszka összeveszett Köbjanival, és egy ideig Jaki barátja volt. Szülei is vannak, akiket az Edek véletlenül megöltek. Deszka mindig mosolyog. Tagja a Városi Rangerek klubjának. Bokszolt már Dupla D-vel, ahonnan Edd került ki győztesen. Szereti a gyilkos hullámvasutakat. Az egyik részben kamaszodni kezdett: ág nőtt rajta, de Edd csúful kinevette. Csak Köbjani érti meg a beszédét.

A Dinnye-lányok (Kanker sisters)
A három Dinnye-lány, Görög, Méz és Sárga (Lee, Marie, és May) a többi szereplőtől távolabb, egy lakókocsiparkban él, a patakpart közelében. Ritkán bukkannak fel a zsákutcában, de akkor komoly gondokat okoznak. Erősek, az egész Zsákutca retteg tőlük, még Sapi is. Különösen kedvelik a három Edet, akikbe szerelmesek – ezt az érzésüket azonban a fiúk kevéssé díjazzák.

Eddy bátyja (Eddy's brother)
Bár Eddy gyakran emlegeti őt különböző dolgok kapcsán, ennek ellenére nem szerepel a sorozatban csak az Ed, Edd és Eddy: A nagy mozidélután című animációs filmen, amikor is az Edek elindulnak megkeresni őt abban a reményben, hogy a nagy testvér megmenti őket a zsákutca lakóinak bosszúja elől, melynek kiváltó okára nem derül fény a filmben.

Forrás: supersmashbrosfanon.wikia.com


0 Megjegyzések