Konyhai eszközök

Kanál
A pálcika mellett gyakori, hogy a kínai emberek ezt a kicsit mélyebb végű kanalat használják, hogy a levest magukba lapátolják. Ilyen fajta kanalakkal ehetünk többek között a tipikus "kínai" büfékben is. Beszerezni ilyesfajta cuccokat a Kőbányai úti piacon, vagy a Monori Center környékén is be tudunk pár száz forintért.


Bambusz pároló
Ez egy bambuszfából készült kerek pároló, amit már nagyon, de nagyon régóta használnak a kínaiak a konyhában. Hazánkban többféle méretben és anyagban kapható, a rendes bambuszból készülttől kezdve a fém párolóig. Legegyszerűbben az originál bambuszfából készült fajtát a Kőbányai utcai piac valamelyik kisboltjában lehet beszerezni. Árakat nem tudok pontosan mondani, mérettől függően, már pár ezer forinttól lehet kapni. Én személy szerint a rétegek aljára zsírpapírt szoktam tenni a biztonság kedvéért, hogy ne ragadjon le az étel.  A párolást úgy is lehet csinálni, hogy fogjuk a bambuszpárolót és rátesszük egy vízzel megtöltött edényre és miközben fő a víz, a rajta fekvő párolón keresztül a gőz beáramlik a bambuszpárolóba.

Bárd
Konyhakés helyett a kínaiak egy vékony pengéjű, éles bárdot használnak, melynek foka mindig egyenes, az éle pedig egész enyhén görbére köszörült, hogy a közepén is fogjon, ha aprítunk vele. Lehet vele bármit szelni, halat pikkelyezni, aprófát vágni, disznót ölni, lapjával fokhagymát zúzni, a fokával húst verni, a nyelével nyers gyömbért törni egy porcelán csészében. Aki könnyű konyhakéshez szokott, annak a bárd emelgetése nehéznek tűnik, viszont a súlyos bárdhoz szokott kínaiaknak az lenne a furcsa, hogy a konyhakést erővel kell nyomni lefele, hogy aprítson. Szerintük az lassúbb és éppen a vágáskor kell erőt kifejteniük, ahelyett, hogy teljes figyelmüket az aprítás irányításának szentelhetnék. 

Ha meg akarunk tanulni a bárddal bánni, mindig egyenletes, nyugodt ritmusban mozgassuk, a szeletek méretét azzal szabályozzuk, hogy gyorsabban vagy lassabban toljuk az aprítandó nyersanyagot a bárd alá. Sosem kell a szeletek vékonyságára koncentrálni, csak a bárd ritmusára. Ha kockára akarunk vágni, elfordítjuk 90 fokkal a vágódeszkát, és haránt aprítjuk tovább a szeleteket. A szokásos vágódeszka vagy tőke egy fatuskóból lefűrészelt vastag korong. Szintén a Kőbányai úti piacon, vagy a Monori Centerben lehet beszerezni ilyen bárdot.

Forrás: terebess.huPálcika
Mindig is csodáltam a kínaiakat. Ha megfigyeljük a pálcika formáját és azt, hogy hogyan esznek a kínaiak, rájöhetünk, hogy micsoda egy végtelenül egyszerű és még is nagyszerű kis konyhai cuccról és étkezési etikettszokásról van szó. Míg mi európaiak "bohóckodunk:)" a csicsásabbnál csicsásabb evőeszközökkel, addig a kínaiak - és az ázsiaiak túlnyomó többsége persze - két vékony, kifaragott fapálcikával ugyanolyan eleganciával egyszerűen belapátolják maguknak az ételt. A pálcikák készülhetnek fémből és fából is egyaránt. 

Számtalan színben, mintával ellátott pálcika szettek kaphatók a Kőbányai úti piacon és a Monori Centerben is. A képen látható egyszerűsített pálcika szinte minden kínai büféétteremben megtalálható, azonban ugyanúgy lehet fémből készülttel is étkezni az "inkábbkínai" éttermekben. Árukról nem tudok nagyon nyilatkozni, de abszolút mindenki számára elérhető áron lehet őket megvásárolni (pár száz forintól a néhány ezer forintoson át).


Teás csésze
A kínaiak előszeretettel teáznak, ennek külön hagyománya van náluk. A képen látható teáskészlet csak illusztráció, nem tudom itthon milyen színű, típusú teáscsésze készletek kaphatók, de egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvencét a hazai kínai boltok valamelyikében.

0 Megjegyzések